Marts er den gamle, romerske kalenders første måned, og den tredie efter Cæsars julianske kalender.

Marts er opkaldt efter guden Mars. Som gud for landbrug, sundhed, ægteskab og frugtbarhed, var Mars de forhistoriske, italienske bønders vigtigste gud.

Romerne tog ham til sig som deres egen, gjorde ham til søn af Jupiter, og udlagde ham som barnefader til Romulus, Roms grundlægger, og dermed til stamfader for hele det romerske folk. Samtidig ændrede de hans arbejdsområde Som den spydsvingende Mars blev han romernes krigsgud.

Solsystemets fjerde planet er opkaldt efter ham, og det astrologiske tegn for Mars, en cirkel med pil på, er også blevet tegnet for hankøn. Alkymisterne anvendte det som tegn for jern, fordi metallet blev brugt til Mars' sværd, spyd, hjelm og rustning. Og fordi isenkræmmerne handler med jernredskaber, har de overtaget Mars-tegnet som deres symbol.

Dyr, født i marts måned, blev ofret til Mars for at afværge misvækst og truende farer. Ofringen fandt sted på Marsmarken udenfor Rom mellem Tiberen og Capitolium, på en slette der blev bebygget allerede i kejser Augustus' tid.

Månedens gamle, danske navn er Tormåned. Det er fristende at forbinde navnet med guden Thor, de nordiske folks krigsgud. Men sprogforskere er nogenlunde enige om, at "tor" er det oldnordiske ord for "tør". Forklaringen er, at det er måneden hvor is og sne smelter væk og efterlader tørre marker.

Særlige dage i marts

Forårsjævndøgn

Forårsjævndøgn falder enten den 20. eller den 21. marts.

Solen passerer nu himlens ækvator og står lodret på jordens ækvator, således dag og nat har samme længde.

I løbet af marts vender solen for alvor tilbage. Dagens længde tiltager i månedens løb med næste toenhalv time.

Sidste søndag i marts

Siden 1996 har sommertiden i hele EU været fra sidste søndag i marts til sidste søndag i oktober. Sommertiden er indført for at få det meste ud af dagslyset om aftenen og derved spare strøm til lys.

Vejrvarsler og talemåder i marts

9. marts

Vejrvarsler blev taget på 40 ridderes dag, den 9. marts. Som vejret er på denne dag, skal det blive 40 dage derefter. Antallet skyldes Biblens beretning om Syndfloden, hvor det fortælles, at det regnede 40 dage i træk. De 40 riddere, der har givet dagen navn, tilhørte den romerske hærs 12. legion i Lilleasien. Som kristne nægtede de at ofre til kejserens billede, og blev derfor pisket og sat ud i en iskold sø, hvor de frøs ihjel.

12. marts, Gregorius dag

"Gregorius tø, giver bonden 100 læs hø".

Hvis rugen på Gregorius dag er vokset så højt, at en krage kan skjule sig i den, bliver det et godt kornår.

25. marts, Mariæ Bebudels

Kommer storken til Mariæ bebudelse, bliver sommeren kølig og ustadig.