I takt med at de små landsbysmedejer lukkede,skød et ustort antal maskinfabrikker op i og omkring Odder by.
Danmark var inde i en højkonjunkturperiode, som gav virksomhederne gode kår.
Maskinfabrikken Aalykke flyttede i 1960 sin produktion fra det gamle Aalykke i Østergade til Fillerup.
I 1962 indviede brødrene Hans og Gunnar Pedersen deres topmoderne og nybyggede fabrik, Hydraulico, på hjørnet af Aarhusvej og Ballevej.
Maskinfabrikken Holm Andersen, byggede også nyt på Ballevej og flyttede fra deres gamle lokaler i Nørregade.
Et industrikvarter bliver til
Odders industrikvarter udviklede sig i en rivende hast, nye og moderne virksomheder blev bygget på begge sider af Ballevej.
Landbrugets behov
I takt med at nye og avancerede maskiner som traktorer og mejetærskere kom til, voksede kravet og behovet for specialviden. Maskinparken skulle serviceres og de nye maskiner krævede plads.
På hjørnet af Rude Havvej og Aarhusvej fik ”S.P. Maskincenter” sit domicil, og på hjørnet af Sønderbakken og Horsensvej blev Odder Maskincenter, det senere Kramac, indviet i 1962.
Store og små virksomheder har, og har haft, stor betydning for Odder Kommunes udvikling.
Man starter som lille, og så bli'r man stor
Blandt de fabrikker, der fra Odder har udviklet sig til verdensomspændende virksomheder er:
Poul Thøgersens maskinfabrik, nu System TM
System TM er anlagt i 1977 af Poul Thøgersen, og er i dag en verdensomspændende virksomhed indenfor maskiner til træindustrien.
Hydraulico
Hydraulico blev etableret i 1946 med adresse på Østergade i Odder.
I 1961 var pladsen blevet for trang, og virksomhedens ejere Hans og Gunnar Pedersen allierede sig ned en arkitekt og byggede som nogle af de første i Odder en ny og topmoderne fakbriksbygning på hjørnet af Rådhusgade og Ballevej.
Hydraulico fremstiller hydrauliske maskiner og anlæg og har højtspecialiserede medarbejdere indenfor både projektering, teknisk salg og service.
Fabrikken har et stort eksportmarked og opererer i stort set hele verden.
Aalykke
Blandt de store mastodonter indenfor smedeindustrien i Odder er Aalykke, eller Norsænk-Aalykke, den vel nok største.
Det var her, man mødte den "sorte smed" - grovsmeden, som man ofte forbinder med 1800- og 1900-tallets smede.
Det gamle Aalykke blev i 1877 etableret af smed Rasmus Christensen på Rosensgade i Odder. I 1882 flyttede virksomheden til Kirkesti i Odder, hvor man kunne udnytte vandkraften fra Odder Aa, og her voksede virksomheden sig stor.
I 1915 blev Aalykke købt af Ladegaard og co., som siden solgte til Børge Kjærsgaard og Freddy Bunde, som i 1960 byggede helt nye fabrikslokaler i Fillerup.
Fabrikken ekspanderede og i 1971 blev en ny stor hal og maskinværksted bygget til, i den forbindelse fusionerede Aalykke med Nordisk Sænksmedje i Ballerup, og virksomheden fik navnet Norsænk-Aalykke. Vokseværk var der fortsat og Fillerup Gamle skole blev købt til, så man her kunne indrette kontorer med mere.
Aalykkes historie er lang og spændende, og med omkring 150 medarbejdere i 1990'erne, har den om nogen sat sit præg på byen og omegnen.
Produktionen spændte vidt fra finmekanik til grovsmedearbejde. Her blev produceret plovskær til landbruget og kunstige hofter i rustfrit stål til medicinalindustrien. Der er lavet skibsankre i alskens størrelser, og når de store faldhamre pressede det flydende jern i formen, kunne det høres viden om.
Teknologien fulgte med - der blev investeret i robotter, der bl.a. svejsede lukkebeslag til containere til Mærsk, i cad/cam anlæg og højhastighedsfræsere, og der blev udviklet i pulvertermonologi.
Al udvikling til trods måtte virksomhedens ejer Frank Bunde i 2002 se sig nødsaget til at lukke fabrikken. Medarbejderne måtte finde nyt arbejde, men historierne om den gamle smedje, dens storhedstid og sammenholdet mellem de mange smede lever fortsat i bedste velgående.
På billedet ses smed Søren Jensen ved en faldhammer medio 1955.
Søges
Arkivet søger fortællinger om overgangen fra de små lokale smedjer til store lokale virksomheder inden for Jern & Metalindustrien. Kontakt arkivet, hvis du har et godt billede eller en god fortælling.